به گزارش خبرنگار اقتصادی ایرنا، مهرداد ناجی روز شنبه در جمع خبرنگاران اظهار داشت: با استفاده از این دانش، از صفر تا ۱۰۰ امکان طراحی این کوره ها در کارخانه های فولاد و صنایع فولادی وجود دارد.
وی با بیان اینکه این دانش به کاهش مصرف انرژی در صنعت فولاد کمک می کند، افزود: بسیاری از تجهیزات در صنعت فولاد قدیمی است که به طور قطع استفاده از تکنولوژی های روز دنیا به کاهش مصرف کمک خواهد کرد.
مدیرعامل شرکت مهندسی فناور معادن و فلزات ادامه داد: به روز رسانی کوره های قدیمی مصرف انرژی را کاهش داده و مشکل ناترازی انرژی را تا حدی جبران می کند.
به گفته وی، به دست آوردن این دانش و تاییدیه های جهانی منجر به صرفه جویی مناسب در مصارف سوخت و تولید فولاد سبز و بدون کربن در ایران می شود.
کاهش ۳۰ درصدی مصرف انرژی
ناجی با بیان اینکه دانش کوره های قوس و پاتیل ۳۰ درصد کاهش مصرف انرژی را کارخانه های فولادسازی به دنبال دارد، گفت: این دانش منجر به کاهش هزینه های سوخت و ارتقای بهره وری در تولید می شود.
این فعال صنعت فولاد با یادآوری اینکه نوسازی کوره ها با بهره گیری از این دانش بومی در ارزش افزوده چرخه تولید صنعت فولاد و خروج ارز نقش مهمی دارد، بر رفع چالش ها در حوزه تولید تاکید کرد و گفت: هر کوره ای که در دنیا قابل طراحی باشد، در ایران نیز دانش ساخت آن وجود دارد.
مدیرعامل شرکت مهندسی فناور معادن و فلزات عنوان کرد: کل صنعت فولاد آسیب جدی را محل ناترازی انرژی خورده است که تامین امنیت سرمایه گذاران و صرفه جویی در انرژی بایستی در سال سرمایه گذاری برای تولید مورد توجه قرار گیرد.
وی با بیان اینکه صنعت فولادسازی در کشورهای حوزه خلیج فارس توسعه پیدا کرده است، گفت: تلاش می کنیم که با استفاده از ظرفیت دانش متخصصان و مهندسان و بهره گیری از تکنولوژی های روز دنیا به جایگاه خود در منطقه دست پیدا کنیم.
ناجی ابراز کرد: درصدد هستیم تا تیم های مهندسی را در قسمت های مختلف زنجیره فولاد توسعه دهیم.
وی با بیان اینکه سهامدار شرکت مهندسی فناور معادن و فلزات، سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی است، گفت: این شرکت ۱۷ کارخانه فولادی را احداث کرده است.
مدیرعامل شرکت مهندسی فناور معادن و فلزات خاطر نشان کرد: این شرکت در بحث احداث واحد آلومینا و بهره برداری از کوره ها نیز طرح های مهمی ارایه خواهد کرد.