ایران ۱۸ استاندارد ملی حلال دارد/رعایت ضوابط مذاهب در محصولات دامی ایران

0



به گزارش خبرنگار اقتصادی ایرنا، فرزانه انصاری روز چهارشنبه در همایش روز جهانی استانداردهای حلال با رویکرد توسعه تجارت صنعت حلال در بازارهای جهانی افزود: در حال حاضر سکونداری نظام استاندارد حلال و تدوین مصوبات شورای حلال را در دستور کار داریم.

رئیس سازمان ملی استاندارد ایران اظهار داشت: اولین استاندارد صنعت حلال مربوط به ۲۰۰ سال گذشته است اما نخستین استاندارد حلال ایران به سال۱۳۸۸ باز می گردد.

انصاری با اشاره به رقابت شدید در بازار جهانی حلال گفت: ۱۰ کشور برتر فعال در حوزه تجارت حلال به طور عمده غیر اسلامی هستند و ایران با وجود برخورداری از ظرفیت‌های فراوان سهم ناچیزی در کل این تجارت دارد.

وی خواستار توجه به موضوع استانداردسازی حلال در کشور شد و با تاکید بر اینکه فعالیت‌های حوزه حلال به طور صرف محدود به مواد غذایی نیست تصریح کرد: این فعالیت‌ ها طیف وسیعی از حوزه‌ ها از جمله گردشگری، بیمه، پوشاک، غذا و محصولات پروتئینی و سایر خدمات را شامل می شود که استانداردهای جمهوری اسلامی ایران در همین موضوعات متمرکز و فعال هستند.

گردش مالی ۸ تریلیون دلاری صنعت حلال تا پایان سال ۲۰۲۵

رئیس سازمان ملی استاندارد ایران با اشاره به گردش مالی ۸ تریلیون دلاری صنعت حلال تا پایان سال ۲۰۲۵ گفت: سهم ایران از این بازار کمتر از یک‌ دهم درصد است و این مساله نیازمند توجه جدی در حوزه استاندارد سازی حلال است.

وی با اشاره به لزوم همگامی با فناوری‌ های نوین در فرآیندهای تولید و آزمون محصولات حلال تصریح کرد: امروز نیازمند بهره‌گیری از فناوری‌ هایی همچون بسته‌ بندی‌ های هوشمند، فرآورده‌ های آنتی‌ باکتریال، تخمیر شده و حتی بلاک‌ چین برای رهگیری اصالت فرآورده‌ ها هستیم.

وی افزود: در دنیا استانداردهایی تدوین می‌شود که فرآیند تولید را از مزرعه تا مصرف پوشش می‌ دهند و ما نیز باید در تدوین چنین استانداردهایی با بهره‌گیری از فناوری‌های نوین گام برداریم زیرا  این استانداردها می‌ توانند از اسکنرهای هوشمند برای شناسایی زنجیره تولید استفاده کرده و اصالت محصولات را تایید کنند.

انصاری با انتقاد از مشخص نبودن جایگاه رسمی نشان حلال در کشور گفت: طبق قانون تقویت و توسعه نظام استاندارد مصوب ۱۳۹۶، ارگان‌ های مختلفی اقدام به صدور نشان حلال می‌ کنند که باید با همکاری سازمان ملی استاندارد یکپارچه‌ سازی شود.

وی با اشاره به اقدامات بین‌ المللی جمهوری اسلامی ایران در حوزه حلال گفت: جمهوری اسلامی ایران عضو مجامع بین‌ المللی مرتبط با حلال از جمله هیات مدیره انجمن صادرکنندگان گواهی حلال (AHAC)، گروه‌ های مشورتی دائمی، شورای صلاحیت و ۲۰ گروه فنی در سطح جهانی است که همکاری نزدیکی با مجامع معتبر مانند IFHA که وابسته به سازمان همکاری اسلامی (OIC) است، وجود دارد.

مرکز ملی تایید صلاحیت ایران آماده همکاری با بخش خصوصی

رئیس سازمان ملی استاندارد ایران از فراهم شدن بستر قانونی برای تعیین صلاحیت نهادهای گواهی‌ کننده محصول خبر داد و افزود: مرکز ملی تایید صلاحیت ایران آماده همکاری با فعالان بخش خصوصی برای صدور گواهی‌ های محصول، بازرسی و آزمایشگاه‌ های همکار در این حوزه است.

وی به تلاش برای پذیرش متقابل گواهینامه‌ های حلال بین کشورهای اسلامی اشاره کرد و اظهار داشت: مذاکراتی با کشورهای همسایه در حال انجام است که در قالب موافقت‌ نامه‌ های دو یا چندجانبه این موضوع اجرایی شود.

انصاری پیشنهاد طرح ایجاد شورای عالی حلال و برگزاری اکسپوی حلال توسط جمهوری اسلامی ایران را قابل بررسی و پیگیری دانست و گفت: برای توسعه صنعت حلال در کشور علاوه بر ایجاد نهادهای ارزیابی انطباق، نیازمند راه‌ اندازی آزمایشگاه‌ های تخصصی با معیارهای جهانی و ارتقای پژوهش و توسعه (R&D) هستیم تا بتوانیم جایگاه نخست جهان اسلام را در حوزه حلال کسب کنیم.

محصول حلال ایران با سخت گیرانه‌ ترین ضوابط فقهی برای تمامی مذاهب تولید می شود

حجت‌الاسلام و المسلمین مهدی رنجبران مسئول حوزه نمایندگی ولی‌فقیه در سازمان دامپزشکی کشور نیز در این همایش با بیان اینکه ایران با ضوابط دستورالعمل‌های سختگیرانه فقهی محصول حلال برای تمامی مذاهب اسلامی تولید می کند، افزود: نشان حلال یک فرصت اقتصادی بزرگ برای فعالان حوزه تجارت است و زمانی که این نشان روی یک محصول درج می‌ شود، بدون نیاز به گفت‌ و گو یا مذاکره پیام شریعت اسلام را به مخاطب منتقل می‌ کند.

وی نشان حلال را به معنای ایجاد اعتماد و اطمینان در میان مصرف کنندگان دانست با تاکید بر لزوم ایجاد ساختارهای دقیق نظارتی برای تقویت اعتماد جهانی به محصولات حلال گفت: اگر می‌ خواهیم به سازمان‌ های جهانی اعتماد بدهیم باید ابتدا ضوابط و دستورالعمل‌ های دقیق و کامل تدوین شده و سپس نظارت‌ های میدانی و جدی بر اجرای آنها اعمال شود.

رنجبران با اشاره به ساختار نظارتی فعلی در کشور افزود: در حال حاضر در حدود ۶۳۰ کشتارگاه فعال کشور، بالغ بر ۸۰۰ ناظر شرعی به صورت میدانی و لحظه‌ ای حضور دارند و این نظارت‌ ها نه به صورت موردی یا آزمایشگاهی بلکه به‌ صورت کامل و عملیاتی انجام می‌ شود یعنی همه ذبح‌ ها و فرآیندها باید تحت نظارت دقیق از نظر علیت، طهارت و شرعیت باشند.

مسئول حوزه نمایندگی ولی‌فقیه در سازمان دامپزشکی کشور با بیان اینکه دستورالعمل های مورد نیاز در زمینه استاندارد حلال در محصولات دامی تدوین و اجرایی شده است، افزود: تحت نظارت ما با سخت‌ گیرانه‌ ترین معیارهای فقهی تطابق دارند یعنی این محصولات نه‌ تنها برای شیعیان بلکه برای تمام مذاهب اسلامی قابل مصرف هستند.

پیام بگذارید